ili preciznije rečeno „kako prodati mali stan u razizemlju, koji je upisan kao stan u suterenu“, a što je većini kupaca veliko Ne.

Adaptirati, da, ne?

Radi se o nekretnini od 27m2, u blizini Martićeve u Zagrebu. Prodavatelji su stan već ranije u potpunosti adaptirali i time ga učinili nešto većim i funkcionalnijim, s maksimalnom iskoristivosti svakog centimetra te novim instalacijama, ugradbenim i namještajem po mjeri, opremom (tehnika i aparati), klima uređajem, podnim grijanjem, novom stolarijom i alarmom, te su obnovili vanjsko pročelje stana.

Na adaptaciju su gledali kao dugoročnu investiciju, budući da su tako postigli i veću najamninu od prosječne tržišne, a kod prodaje će, osim lokacije, uređenost stana biti dodatni adut zašto bi kupac takvu nekretninu ne samo kupio, već kupio po traženoj cijeni.

Stan je prethodno bio u dugoročnom najmu, te s izlaskom najmoprimca prodavatelji su uz minimalan trošak, popravili i zamijenili potrošne elemente (halogenke, silikoni, i slično) te je organizirano profesionalno čišćenje stana.

Također je bila spremna i ekipa za ličenje stana, no s obzirom da su zidovi bili u urednom i čistom stanju, nije se ličilo, a to stvarno stanje je ujedno bilo dokaz kupcu da u stanu nema primjerice vlage, a što je pitanje broj jedan kupaca stanova na ovakvoj poziciji u zgradi. No ukoliko postoje znakovi vlage vašoj u nekretnini, savjetujemo da ne prezentirate nekretninu u takvom stanju. Prvo sanirajte uzrok (vlagu, curenje vode) i otklonite simptome (gljivice) – ne maskirajte, već zaista riješite problem.

Stan u razizemlju ima izlaz na vrt

Drugi kvalitetan argument, je svakako osvijetljena i lijepo uređena terasa sa tendom i roštiljem, direktno povezana sa zajedničkim vrtom tj. dvorištem zgrade. Imati pristup zelenoj oaza u centru grada, je dodatan plus, a to najčešće stanovi u razizemlju i imaju. Preporuka je ozeleniti vrtove, terase i dvorišta.

Namještaj, oprema…

Prodavatelje smo savjetovali da u prodajnu cijenu nekretnine ostave budućim vlasnicima sav namještaj i opremu, otprilike tada 9 godina staru i u odličnom stanju, što je ionako prilagođeno ovom prostoru. Kupcima je i taj detalj bio važan kod finalne odluke, budući da su stan mogli odmah koristiti ili ga također iznajmljivati.

Dakle, uz minimalna ulaganja i volju prodavatelja, ovaj mali stan u razizemlju-suterenu se prodao unutar tri tjedna, po traženoj cijeni. Kupci su bili mlada obitelj, koja doseljava u Zagreb i pomisao da bi se trebali hrvati sa adaptacijom i nabavkom opreme tik pred početak školske godine, im je bila neprihvatljiva.

Savjet prodavateljima: ne padajte u zamke razmišljanja „da će si svatko uređivat po svome“. To je točno ukoliko se radi o pokretnom namještaju ili nekretninama za kompletnu adaptaciju. Razmislite što sve u okviru financijskih mogućnosti možete poboljšati, kao i da li biste pristali da sve što je kvalitetno i novijeg datuma, ostavite u sklopu prodajne cijene, te time dobili prednost nad drugim nekretninama i brže/profitabilnije prodali svoju.

 

Manja poboljšanja:

 • ličenje zidova, štokova i sobnih vrata u neutralan ton
 • višak velikih komodi, regala i vitrina iseliti
 • neuredne ostave i prostorije raskrčiti
 • silikone u kupaonici zamijeniti (ukloniti crne tragove gljivica)
 • podne lajsne pričvrstiti ili zamijeniti ako je koja uništena (pod uvjetom da je podna obloga već prije obnovljena i da nije za adaptaciju)
 • mračne dijelove nekretnine osvijetliti; promijeniti stare ili slabe žarulje
 • ukoliko nekretnina ima pogled, ukloniti teške zavjese ili zamijeniti prozračnijima
 • ozeleniti terase, balkone i urediti vrtove – stvorite dojam kako bi bilo živjeti i uživati u vašoj nekretnini

 

Nešto krupniji zahvati:

 • nova stolarija (prozori, vrata)
 • prebrusiti parket, ukoliko je dobar, te prelakirati – ne stavljajte laminat, radije ostavite kako je
 • centralno grijanje
 • klima uređaj