Piše: Tamara Topo, listopad 2023.

 

U svijetu nekretnina promjene su konstantne, a 2023/2024. godina donosi nekoliko trendova prema onome što kupci i najmoprimci najčešće traže.

Ako razmišljate o prodaji ili dugoročnom najmu nekretnine, korisno je biti informiran o najnovijim sklonostima kupaca i najmoprimaca.

Evo pregleda najvažnijih trendova koje primjećujemo ove godine, a mogli bi biti aktualni i sljedeće:

 

1. Energetska učinkovitost sve više postaje ključni prioritet

 

Svijest o klimatskim promjenama sve više utječe na odluke potrošača.

I kupci i najmoprimci u potrazi za održivim domom, sve više traže nekretnine s višom energetskom učinkovitošću, i po mogućnosti odvojenim brojilima, što ne samo da štedi novac kroz režijsku potrošnju već i generalno smanjuju energetski otisak.

Energetsku učinkovitost možete poboljšati:

  • zamjenom starih prozora novim i kvalitetnijim, s roletama, koje ljeti smanjuju zagrijavanje stana, a zimi sprječavaju gubitak topline. Na taj način troškovi hlađenja-grijanja znatno su manji
  • izolacija podova i zidova – bez obzira na stanje fasade, odličan učinak se može postići i unutarnjom izolacijom zidova, a ako se nekretnina nalazi u potkrovlju onda je izolacija stropa svakako poželjna
  • na stambene prostore u suterenu naglasak je na hidroizolaciju – ovlaš ušminkani prostor neće dugoročno biti održiv. Podrumski prostori ukopani u zemlju imaju svoje izazove, stoga takav prostor treba biti apsolutno suh i topao (izbjegavati pločice kao podne obloge)
  • kućanski aparati, kao i uređaji u funkciji grijanja i hlađenja, s pametnim rješenjima za regulaciju i uštedu energije, 
  • rasvjeta u vidu štednih žarulja

 

2. Rad od kuće mijenja potrebe za prostorom

 

Živimo u vremenu koje se prikladno naziva digitalnom erom. Vremenu brzih tehnoloških promjena predvođenih digitalnim tehnologijama. Nove tehnologije preoblikuju gospodarstva i društva.

Pa tako postoje sve više novih, “digitalnih” profesija i sve veći broj ljudi radi od kuće. A čime se mijenjaju i zahtjevi za prostorom.

Rad od doma traži fleksibilnost u rasporedu prostorija, a stanovi s odvojenim radnim prostorom ili dodatnom sobom postaju izuzetno atraktivni. Ako rad od kuće ostane uobičajena praksa, potražnja za nekretninama s prilagođenim radnim prostorom može samo rasti.

 

3. Tehnološke inovacije u nekretninama

 

Pametni domovi postaju standard, a kupci traže integrirane tehnološke inovacije, s automatskim sustavima za upravljanje svjetlom, sigurnošću i energetskom učinkovitošću.

Tehnologija je ključna za stvaranje modernog i praktičnog životnog prostora, a tehnološke inovacije u nekretninama, uključujući pametne uređaje i automatizaciju, mogu postati još značajnije kako tehnologija napreduje.

 

4. Blizina zelenih površina

 

Život u urbanim sredinama često obilježava gužva i ograničen pristup zelenim površinama. Promjene u načinu života možda će utjecati na odabir između urbanog i ruralnog života, ovisno o potrebama pojedinaca.

Kupci i najmoprimci sve više cijene nekretnine blizu parkova, šuma ili drugih zelenih prostora. Potražnja za nekretninama blizu prirode i s pristupom otvorenim prostorima može se povećati.

A djelić prirode i zelenilo se može kreirati i unutar urbane sredine; uređenjem vrta ili dvorišta ukoliko postoji unutar stambene zgrade, balkona, lođe, interijera pa čak i uređenjem “prozorskih vrtova”. Pozitivne prakse, primjeri i rješenja, postoje.

 

 

5. Transparentnost i društvena odgovornost

 

Digitalizacija procesa kupoprodaje i najma nekretnina ubrzava se, a transparentnost u pružanju svih relevantnih informacija u svezi određene nekretnine, putem interneta, kao i s uvjetima prodaje i najma, su ključne.

Također nekretnine s naglaskom na društvenoj odgovornosti, poput projekata koji doprinose zajednici, mogu biti sve više cijenjene.