Kod prodaje i iznajmljivanja nekretnine presudan je prvi dojam. Najčešće nema druge prilike za popravni te vrijedi izreka „kako zračiš-tako privlačiš“.

Stoga impresionirajte!

Nekretnina nije samo zidovi i m2, već mjesto u kojem boravimo i živimo. Uredno stanje i čistoća trebaju biti prisutni već u trenutku odluke plasiranja nekretnine za prodaju ili najam, a ne kroz obećanje budućeg stanja. A to znači prije pronalaska idealnog najmoprimca ili budućeg kupca-novog vlasnika. U suprotnom će izostati odaziv, ma kako cijena bila atraktivna.

I kod prodaje i iznajmljivanja nekretnine, trebaju se primijeniti iste smjernice o urednosti i čistoći, kako na dan preuzimanja tako i u dane pokazivanja. A što se očekuje i od novih stanara u slučaju iznajmljivanja stana.

 

Savjeti za pripremu stana za najam

 

Uredite nekretninu po suvremenim standardima. Stari namještaj, iako izdržao zubu vremena, nije prihvatljiv. S malo ulaganja možete obnoviti interijer (Ikea će biti sasvim ok), a možete se obratiti i nama za Uslugu unutarnjeg uređenja i opremanja.

Osvježite zidove, koristeći neutralne tonove, s eventualnim akcentiranjem. Otkačene i/ili žarke boje možda će svidjeti nekolicini ili nikome, a treba uzeti u obzir i ostale karakteristike same nekretnine, čime se već sužava broj zainteresiranih. Neutralne boje su ujedno i najpovoljnija opcija ulaganja i kod prodaje i iznajmljivanja.

Kod čistoće posebnu pažnju obratiti na kuhinju i aparate, kupaonicu i wc (sanitarije i kupaonska oprema.), prozore i podove.

Izvor neugodnih mirisa se treba pronaći i ukloniti, a ne “maskirati” sprejevima. Ugodna aroma se može postići s par kapi lavande ili citrusa.

Molimo spustite dasku od wc školjke 🙂

Unesite svjetlost u prostor; prirodno ili umjetno nije važno. Svjetlost bi trebala preplaviti prostor, jer unosi živost i čini ga osjetno većim. Zamijenite stare žarulje i razgrnite zavjese.

Sitni popravci: Najmodavac je dužan predati najmoprimcu nekretninu pogodnu za stanovanje. Isto tako je Najmoprimac dužan vratiti nekretninu u stanju u kakvom ju je i primio. Ako je početno stanje uredno, čisto, bez oštećenja i u funkciji, to treba biti i završno stanje te se tako nekretnina “rotira” kroz cikluse najma.

Ne forsirati pokazivanje stana novim najmoprimcima dok su postojeći još u najmu. Stvara se nepotrebna gužva. A razina urednosti i čistoće stanara koji se pakiraju i na odlasku su, neće biti kao kad je stan prazan, uređen i čist te sukladno prezentacijskim fotografijama. Isto tako s postojećim najmoprimcima mora se odraditi primopredaja nekretnine nazad vlasniku, provjeriti da li je sve u funkciji ili će trebati nešto popraviti i sl., a sve prije dolaska i useljenja novih stanara.

 

Savjeti za pripremu stana za prodaju

 

Na dan preuzimanja nekretnine u zastupanje, idealno je da odradimo i fotografiranje. Isto kao i kod najma, nekretnina treba biti uredna, čista i pospremljena, bez obzira da li je za adaptaciju. Primjerice; parketi se mogu reparirati i osvježiti, ali ako je prisutan debeo sloj prašine, kupac neće vidjeti potencijal, već trošak ulaganja u nove podove a što utječe i na pregovore o cijeni.

Uredno stanje i čistoća na dan pokazivanja nije samo ostavljanje dojma, već je i sukladno viđenom na fotografijama u oglasu. Kupci imaju razumijevanja ako u nekretnini netko živi. Bitno je da nema velikih oscilacija u dojmu i neugodnih iznenađenja. Isto tako ako opisujemo da nekretnina ima vrhunsku opremu koja se ostavlja budućim vlasnicima-kupcima, a koja ako nije uredna i u funkciji, kupac ju neće smatrati relevantnom.

Ukoliko u nekretnini nitko ne živi, prije početka prodaje iseliti namještaj (pogotovo ako je star) i sve osobne stvari. Sastavni dio naših usluga je priprema nekretnine prije početka prodaje te savjetujemo što bi bilo dobro ostaviti (npr ako je kuhinja rađena po mjeri i novijeg datuma), a što iseliti (stari ogromni regali, komode, koji su izgubili funkciju i zatvaraju prostor), kako se nekretnina ne bi činila manjom nego što jest. Iseljavanje i odvoz stvari čeka svakog prodavatelja te je bolje riješiti ih prije i brže prodati nekretninu, te skratiti rok primopredaje, što također kupci razmatraju pri konačnoj odluci. Zbog prenatrpanog namještaja i stvari, može izostati odaziv kupaca budući da preko fotografija ne mogu steći dojam o nekretnini koja djeluje više kao skladište, a manje kao dom. Na takve nekretnine kupci ne žele gubiti vrijeme na razgledavanje.

Bitno je da se u nekretnini ne osjeti jaka prisutnost stanara-vlasnika. Ako izostane pozivajuća energija, kupac će steći dojam da se stan ne želi prodati, te svi gubimo vrijeme. A to se događa u nekretninama gdje je i stanara i njihovih stvari posvuda, neuredno i nečisto.