Negativan stav prema agencijama za nekretnine najčešće dolazi od potencijalnih kupaca i najmoprimaca, a izazvan je naplatom agencijske provizije objema stranama (prodavatelju i kupcu; najmodavcu i najmoprimcu). Ovakva naplata se, bez ikakvog skrivanja, objavljuje u oglasima za nekretnine, a nerijetko kupac za nju sazna tek prilikom pregleda nekretnine, kada mu agenti ‘uvale’ Ugovor o posredovanju na potpisivanje.

agencijsku-proviziju

Tko je dužan platiti agencijsku proviziju?

Zakon o posredovanju u prometu nekretnina vrlo je jasan. Agencijsku proviziju plaća Nalogodavac, odnosno osoba koja je angažirala agenciju za nekretnine i s istom potpisala Ugovor o posredovanju.  Nalogodavac može biti i prodavatelj i kupac, odnosno i najmodavac i najmoprimac.

Naši Nalogodavci su gotovo isključivo vlasnici nekretnina koje žele prodati ili iznajmiti. Za njih odrađujemo sve korake potrebne za realizaciju: od oglašavnja do pravnog zaključivanja. Kada dođe do realizacije, od vlasnika, koji nas je i angažirao, naplaćujemo agencijsku proviziju. Naplatom s obje strane zapravo dolazi do sukoba interesa. Agencija, koja zastupa vlasnika nekretnine, dijeli s njim isti cilj: da se stan što brže proda/iznajmi, po što povoljnijim uvjetima. Ukoliko agencija naplaćuje proviziju i drugoj strani, odbija potencijalne kupce/najmoprimce i time zanemaruje interes svog nalogodavca. Od nekoliko klijenata sam čula da su im agencije nudile zastupanje bez provizije te da će istu naplatiti od kupca/najmoprimca. Ovakav način naplate u potpunom je neskladu sa zakonom, kao i sa zdravom logikom. Kupac ne smije biti primoran na agencijsku uslugu i proviziju ukoliko ju nije odabrao, odnosno ukoliko nije angažirao agenciju i s istom potpisao Ugovor o posredovanju.

Kupac kao nalogodavac

Često nam se kupci obraćaju sa zahtjevom da za njih tražimo nekretninu. U ovom slučaju oni bi trebali potpisati Ugovor o posredovanju čime postaju Nalogodavci i obvezni su platiti proviziju ukoliko dođe do realizacije. Ukoliko nekretnina nije iz naše ponude, kupac plaća proviziju u punom iznosu. Ukoliko za odabranu nekretninu imamo i skolpljen ugovor o posredovanju s vlasnikom, kupac plaća polovicu iznosa provizije (naplaćuje se pola iznosa svakoj od strana, a nikako puni iznos provizije objema). Izvršavanje naloga potražnje nekretnine za kupca, najčešće je Sizifov posao. Sve nekretnine, raspoložive na tržištu, oglašene su na portalima dostupnima svima – kako agentima, tako i potencijalnim kupcima. Agent koji potražuje nekretnine u ime kupca nikada neće moći gledati oglase njegovim očima i napraviti selekciju koja će zaista odgovarati potencijalnom kupcu. Često kupci postave agentu kriterije koji su potpuno nerealni s obzirom na stanje na tržištu te ni sami ne mogu naći takvu nekretninu. Kao npr. stan u centru grada, 60 m2 za 80000eura, pa očekuju od agenta da im nađe nešto što na tržištu niti ne postoji. Koliko god volimo biti matchmakeri i gledati vesela lica kupaca prilikom useljenja u novi stan, iz ovog razloga naša je usluga usmjerena na prodavatelje, odnosno najmodavce.

Dakle i kupac i najmoprimac mogu biti nalogodavcem, ako su angažirali agenciju za traženje stana, i s agentom potpisali Ugovor o posredovanju. No samim javljanjem na oglas postavljen od strane agencije i iskazivanjem interesa za razgledavanjem nekretnine osoba ne postaje Nalogodavcem. Za mene ovo nije samo pitanje usklađenosti sa Zakonom, već i pitanje etičnog poslovanja.

Mogući scenariji

  1. Vlasnik ste nekretnine za iznajmljivanje ili prodaju, kontaktirali ste agenciju za nekretnine kako bi vam pronašla kupce/najmoprimce. Potpisujete ugovor o posredovanju, postajete Nalogodavcem, prilikom realizacije plaćate agencijsku proviziju.
  2. Vidjeli ste oglas za stan koji vas zanima, nazvali agenciju koja ga oglašava i dogovorili razgledavanje. Odlučili ste kupiti taj stan. Ne potpisujete ugovor o posredovanju, niste Nalogodavac, ne plaćate agencijsku proviziju.
  3. Tražite stan, ali nemate vremena posvetiti se potrazi. Angažirate agenta kojem ćete prepustiti brigu oko pronalska stana i cijelog procesa do ulaska u stan. Potpisujete ugovor o posredovanju, po realizaciji plaćate agencijsku proviziju.

Savjet klijentima

Ukoliko planirate angažirati agenciju za nekretnine za prodaju ili iznajmljivanje svoje nekretnine, informirajte  se o načinu rada odabrane agencije.  Pitajte svog agenta naplaćuje li proviziju drugoj strani. Ne dozvolite da se vašu nekretninu zaobilazi na tržištu iz razloga naplate s obje strane.

Ako samo razgledavate nekretninu kao potencijalni kupac/najmoprimac, pokažite agentu da ste upućeni u Zakon i ne potpisujte Ugovor o posredovanju prilikom razgledavanja nekretnine.

Pročitajte više na:

Za dodatna pojašnjenja javite se na iva@stanolovke.hr

Stanolovke, obrt za nekretnine i usluge, vl. Iva Ćosić
Braće Cvijića 30, 10000 Zagreb
OIB 24159052568
IBAN HR7823400091160472778
Registarski broj upisa u Imenik agenata HGK: 7/2017

Stanolovke, obrt za nekretnine i usluge, vl. Tamara Topo
Lašćinska cesta 21a, 10000 Zagreb
OIB 68995612407
IBAN HR6023600001102594701
Registarski broj upisa u Imenik agenata HGK: 8/2017

© STANOLOVKE