…ili preciznije rečeno „kako uspješno prodati mali stan u razizemlju, koji je upisan kao stan u suterenu“, a što je većini kupaca veliki NE.

Adaptirati, da, ne?

Radi se o nekretnini od 27m2, u blizini Martićeve u Zagrebu. Prodavatelji su stan već ranije u potpunosti adaptirali i time ga učinili i nešto većim i funkcionalnijim, sa maksimalnom iskoristivosti svakog centimetra te novim instalacijama, ugradbenim i namještajem po mjeri, opremom (tehnika i aparati), klima uređajem, podnim grijanjem, novom stolarijom i alarmom, kao i obnovili vanjsku fasadu stana.

Na adaptaciju su gledali kao odličnu dugoročnu investiciju, budući da su tako postigli i veću najamninu od prosječne tržišne, a kod prodaje će, osim odlične lokacije, uređenost stana biti dodatni adut zašto bi kupac takvu nekretninu ne samo kupio, već i solidno kupio.

Stan sam prethodno iznajmila studentu medicine, koji iako je svoje obaveze plaćao u dan, čistoća i urednost su mu bili strani pojam. Nakon njegovog izlaska iz stana, organizirala sam dvije runde čišćenja. Minimalna investicija koja se mora uložiti, ukoliko želite imati ikakve šanse da prodate svoju nekretninu, je pospremanje i čišćenje.

Velika količina halogenki nije radila, te smo kupili nove, uz minimum troška.

Također smo imali spremnu ekipu za ličenje stana, no s obzirom da su zidovi bili korektni, ostavili smo kako je, kako bi upravo to stvarno stanje bilo dokaz da u stanu nema, primjerice, vlage, a što je pitanje broj jedan kupaca stanova na ovakvoj poziciji u zgradi. No ukoliko postoje znakovi vlage vašoj u nekretnini, savjetujem da ne prezentirate nekretninu u takvom stanju. Sanirajte uzrok (vlagu, curenje vode) i otklonite simptome (gljivice) – ne maskirajte, već zaista riješite problem.

Stan u razizemlju ima izlaz na vrt

Drugi kvalitetan argument, je svakako osvijetljena i lijepo uređena terasa sa tendom i roštiljem, direktno povezana sa zajedničkim vrtom tj. dvorištem zgrade. Imati pristup zelenoj oaza u centru grada, je dodatan plus, a to najčešće stanovi u razizemlju i imaju. Dakle, ozelenite vrtove, terase i dvorišta.

Namještaj, oprema…

Prodavatelje sam savjetovala da u prodajnu cijenu nekretnine ostave budućim vlasnicima sav namještaj i opremu, otprilike 9 godina staru i u odličnom stanju, a kupcima je bilo drago da imaju namještenu i potpuno opremljenu nekretninu, a što je uključivalo slijedeće:

 • kuhinja izrađena po mjeri, zajedno sa Electrolux ugradbenom mašinom za suđe marke, AEG kombiniranim ugradbenim hladnjakom i ledenicom marke te Electrolux ugradbenom pločom za kuhanje i pećnicom
 • hidromasažana tuš kabina sa parnom kupelji;
 • protuprovalna vrata prve klase;
 • protuprovalni alarmni sustav;
 • podno grijanje spojeno na centralno grijanje, s mogućnošću daljinskog upravljanja preko smart-phona;
 • audio – video sustav i tri Flat TV-a;
 • ambijentalna rasvjeta.

A ukoliko bi kupac pristao na traženu prodajnu cijenu, bili smo spremni za taj iznos proširiti spavaću sobu, budući da je bilo tehnički izvedivo – stanjiti zid koji je bio 1m debljine.

Dakle, cijelu priču smo složili kao „ključ u ruke“ i ovaj mali stančić u razizemlju-suterenu se prodao unutar tri tjedna. Kupci su bili mlada obitelj, koja doseljava u Zagreb i pomisao da bi se trebali hrvati sa adaptacijom i šopingiranjem po salonima namještaja, pred početak školske godine, im je bila neprihvatljiva. A i prodavatelji su od početka procesa bili spremni i na raspolaganju da nekretnina za kupca bude tip top.

Savjet prodavateljima

Ne padajte u vlastite zamke razmišljanja „da će si svatko uređivat po svome“. To je točno ukoliko se radi o mobilnom namještaju ili pak devastiranim nekretninama za adaptaciju. Razmislite što sve u okviru financijskih mogućnosti možete poboljšati, kao i da li biste pristali da sve što je kvalitetno i novijeg datuma, ostavite u sklopu prodajne cijene, te time dobili prednost nad drugim nekretninama te brže i profitabilnije prodali svoju (bez mačka u vreći).

Sitna poboljšanja:

 • ličenje zidova, štokova i sobnih vrata u bijelu boju
 • višak velikih komodi, regala i vitrina isprazniti, pa udomiti negdje
 • neuredne ostave i prostorije raskrčiti i dovesti u red
 • pločice u kupaonici osvježiti premazom za keramiku – drži i do 10 godina (investicija; kantica farbe+valjak)
 • mračne dijelove nekretnine osvijetliti; promijeniti stare ili slabe žarulje
 • ukoliko nekretnina ima pogled, ukloniti teške zavjese ili zamijeniti prozračnijima
 • zelenilo na terase, balkone i urediti vrtove – stvorite dojam kako bi bilo živjeti i uživati u vašoj nekretnini

Nešto krupniji zahvati:

 • nova stolarija (prozori, vrata)
 • prebrusiti parket, ukoliko je dobar, te prelakirati – ne stavljajte laminat, radije ostavite kako je
 • centralno grijanje
 • klima uređaj

A uostalom pitajte i nas: tamara@stanolovke.hr

Stanolovke, obrt za nekretnine i usluge, vl. Iva Ćosić
Braće Cvijića 30, 10000 Zagreb
OIB 24159052568
IBAN HR7823400091160472778
Registarski broj upisa u Imenik agenata HGK: 7/2017

Stanolovke, obrt za nekretnine i usluge, vl. Tamara Topo
Lašćinska cesta 21a, 10000 Zagreb
OIB 68995612407
IBAN HR6023600001102594701
Registarski broj upisa u Imenik agenata HGK: 8/2017

© STANOLOVKE