I kod prodaje i iznajmljivanja nekretnine presudan je prvi dojam. Najčešće nećete imati priliku za „popravni“. Nerijetko kada s vlasnicima dogovorimo preuzimanje nekretnine, trenutak kada u nju kročimo, umjesto oduševljenja padne nam mrak na oči. Tamni prostori, tinjajuća rasvjeta, neoprano posuđe, jučerašnji ručak na štednjaku, tragovi prljavih šapica ljubimaca i sl., a što se ne uklapa dobro u kadar.

I tko bi uopće htio useliti u takvu nekretninu?! Ni jedan fotoaparat ne može ukloniti prljavštinu. A mi nemamo čarobni štapić za „čiribu“ efekt kojim nekretnina postaje idealnim mjestom za život. Uredno stanje i čistoća trebaju biti prisutni u trenutku odluke plasiranja nekretnine na tržište. To znači prije pronalaska idealnog najmoprimca ili kupca, a ne kroz obećanje budućeg stanja. U suprotnom će izostati odaziv, ma kako cijena bila atraktivna. 

I kod prodaje i iznajmljivanja nekretnine, trebaju se  primijeniti iste smjernice o urednosti i čistoći, kako na dan preuzimanja tako i u dane pokazivanja.

 

Savjeti kod iznajmljivanja nekretnine


stan sveti duh najam

 • Uredite nekretninu po suvremenim standardima. Stari baka-deda namještaj iako izdržao zubu vremena nije prihvatljiv. S malo ulaganja možete obnoviti interijer (Ikea će biti sasvim ok). Savjetovanje kod opremanja i uređenja nam je velika strast i bit će nam drago da nas angažirate

 • Osvježite nekretninu i već ste u malo višem cjenovnom rangu, i privlačite kvalitetnije najmoprimce koji vašu nekretninu mogu proglasiti svojim novim domom. Koristite neutralne i svijetle boje, jer će nekretnina izgledati prostranije a privlači i širu publiku. Otkačene boje se mogu svidjeti samo nekolicini, pa se sužava broj zainteresiranih. A neutralne boje su ujedno i najpovoljnija opcija ulaganja kod prodaje i iznajmljivanja nekretnine

 • Kod čistoće posebnu pažnju obratiti na kuhinju i aparate, kupaonicu i wc (sanitarije i kupaonska oprema.), prozore i podove.

 • Izvor neugodnih mirisa se treba pronaći i ukloniti, a ne “maskirati” još gorim sprejevima. Radije staviti na par mjesta male jastučiće s par kapi lavande ili citrusa. I molimo, spustite dasku od wc školjke 🙂

 • Unesite svjetlost u prostor, prirodno ili umjetno nije važno. Svjetlost bi trebala preplaviti prostor, jer unosi živost u prostor i čini ga osjetno većim. Zamijenite stare žarulje i razgrnite zavjese.

 • Sitni popravci: nitko ne želi stan gdje je potrebno izvršiti puno malih popravaka. Najmodavac je sukladno Zakonu dužan predati najmoprimcu nekretninu pogodnu za stanovanje. No isto tako je Najmoprimac dužan vratiti nekretninu u stanju u kakvom ju je i primio. Ako je početno stanje uredno, čisto, bez oštećenja i u funkciji, takvo treba biti i završno stanje. Tako se nekretnina “rotira” kroz cikluse najma.

 • Nikako ne forsirati da se stan pokazuje novim najmoprimcima dok su postojeći još u najmu. Stvara se nepotrebna gužva. A razina urednosti i čistoće stanara koji se pakiraju i na odlasku su, neće nikad biti kao kad je stan prazan, uređen i čist te sukladno prezentacijskim fotografijama.

 

Savjeti kod prodaje nekretnine

kuća prodaja zagreb

 • Na dan preuzimanja nekretnine u zastupanje, idealno je da odradimo i fotografiranje. Isto kao i kod najma, treba ju se pripremiti tako da je uredna, čista i pospremljena, bez obzira da li je nekretnina za adaptaciju. Primjerice; parketi se mogu reparirati i osvježiti, ali ako je prisutan debeo sloj prašine, kupac neće vidjeti potencijal, već trošak ulaganja u nove podove a što utječe i na pregovore o cijeni.

 • Uredno stanje i čistoća na dan pokazivanja nije samo ostavljanje dojma da ste vrijedni, već je i sukladno viđenom na fotografijama u oglasu. Kupci imaju razumijevanja ako u nekretnini netko živi i dojam apoteke nije nužan. Bitno je da nema velikih oscilacija u dojmu i neugodnih iznenađenja. Isto tako ako opisujemo da nekretnina ima vrhunsku opremu koja se ostavlja budućim vlasnicima-kupcima, a koja ako nije uredna i čista, kupac od nje neće imati koristi već dodatna ulaganja u novu opremu. I evo odličnog argumenta za “skidanje” cijene.

 • Ukoliko u nekretnini nitko ne živi, iseliti namještaj i sve osobne stvari, prije početka prodaje. Rado ćemo pomoći savjetom što bi bilo dobro ostaviti (primjerice ako je kuhinja rađena po mjeri i novijeg datuma, možda bi bila zanimljiva kupcima kao dodana vrijednost). Sari ogromni regali, komode i sl svakako iseliti jer su izgubili funkciju, zatvaraju prostor i “gutaju” kvadrate pa se nekretnina čini manjom nego što jest. Iseljavanje i odvoz stvari čeka svakog prodavatelja, i bolje je riješiti ih prije jer će se nekretnina brže prodati. U suprotnom zbog nagruvanih stari može izostati odaziv kupaca jer preko fotografija ne mogu steći dojam o nekretnini koja je natrpana i služi kao skladište. Na takve nekretnine kupci ne žele gubiti vrijeme na razgledavanje.

 • Duhanski dim je koma! Nerijetko dođemo s kupcima u čak korektno pospremljene nekretnine, ali su stanari netom prije zapalili cigarete. Pa umjesto u svježinu i čistoću, ulazimo u birtiju. Još je gore kad prodavatelji pred kupcima pale cigarete. 

 • Bitno je da se u nekretnini ne osjeti jaka prisutnost stanara-vlasnika. Ako izostane pozivajuća aura koja mami kupca na kupovinu, kupac neće steći dojam da se stan zaista želi prodati, pa svi gubimo vrijeme. A to se događa u nekretninama gdje je i stanara i njihovih stvari posvuda, neuredno i nečisto. Prodavatelj koji ima stav da tu živi i da je to njegova stvar, želimo svaku sreću u uspješnoj realizaciji kupoprodaje, ali sam.

 

Sada kada smo vas proveli kroz inicijalne korake, koje ćete nadamo se i primijeniti, put ka realizaciji pravnog posla (bilo kupoprodaje ili najma) je sasvim obećavajuć!

tamara@stanolovke.hr

martina@stanolovke.hr

Stanolovke, obrt za nekretnine i usluge, vl. Iva Ćosić
Braće Cvijića 30, 10000 Zagreb
OIB 24159052568
IBAN HR7823400091160472778
Registarski broj upisa u Imenik agenata HGK: 7/2017

Stanolovke, obrt za nekretnine i usluge, vl. Tamara Topo
Lašćinska cesta 21a, 10000 Zagreb
OIB 68995612407
IBAN HR6023600001102594701
Registarski broj upisa u Imenik agenata HGK: 8/2017

© STANOLOVKE